Publicaties

Tijdens mijn stage bij Stadsarchief Breda kwam ik het verhaal van Annie Kessel tegen, die als Bredase vrouw in de Tweede Kamer opkwam voor de arbeidersklasse. Met de hulp van historische bronnen en twee van haar neven heb ik haar verhaal opgeschreven. Na mijn stage vond ik dat Annie Kessel ook een plaats verdiende in de krant uit de stad waar ze vandaan kwam, en ik schreef daarom dit artikel voor BN DeStem. Het werd gepubliceerd op 5 maart 2019.

In 2018 hoorde ik voor het eerst over de evacuatie van alle inwoners van Breda, vlak na de inval van het Duitse leger, op 12 mei 1940. Ik schreef hier een artikel over voor BN DeStem, dat werd gepubliceerd op 30 oktober 2018, maar ben ook daarna onderzoek blijven doen naar deze gebeurtenis. Het is dan weliswaar geen bekend verhaal binnen de algemene geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog, maar ondanks dat is het wel degelijk een belangrijk verhaal.

Bij toeval kwam ik in de archieven van Stadsarchief Breda de brieven, dagboekaantekeningen en foto's van Robert Bruce Aitkin tegen, een Canadese soldaat die na de bevrijding van Nederland in Breda gestationeerd werd. Na wat online speurwerk kwam ik in contact met een van zijn zoons, die vragen kon beantwoorden die ik had naar aanleiding van wat ik had gelezen in Bruce’s achtergelaten bronnen, en die me de portretfoto opstuurde voor bij het artikel. Het werd op 4 november 2020 gepubliceerd in BN DeStem.

Een paar jaar terug kwam ik in het Stedelijk Museum Breda een klein beeldje van Jan Ingenhousz tegen. Toen de coronapandemie uitbrak en er in aller ijl gestart werd met de ontwikkeling van vaccins moest ik weer aan Ingenhousz denken en de rol die hij gespeeld had in de tijd van de pokken, toen vaccineren nog lang niet de norm was, en de eerste stappen die dankzij hem gezet werden. Het artikel werd op 14 december 2020 gepubliceerd in BN DeStem.